Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

ellátásbiztonság • megfizethetőség • életminőség

hu
en
A fogyasztó nem maradhat magára. A MEKH ezért vizsgálja a szolgáltatások minőségét, folyamatosságát, az energiaszolgáltatók ügyfél-kiszolgálásának színvonalát, alkalmazott eljárását.

Tájékoztató az energetikai auditálási kötelezettségről

2017. október 18.
Folyamatosan érkeznek az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény VIII. fejezetében előírt energetikai auditálási kötelezettséggel kapcsolatos kérdések a Hivatalhoz. A tájékoztató a legfontosabbakat foglalja össze.

Megjelent az éves energiafogyasztás bejelentésére szolgáló nyomtatvány

2017. június 12.
Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 22/C. §-ában meghatározott adatszolgáltatási kötelezettséget a MEKH_ENHAT_VALLALAT ÁNYK adatlap útján teljesíthetik az érintettek. A nagyvállalatok adatszolgáltatásának határideje első alkalommal 2017. június 30.

Energetikai audit: megújult az adatszolgáltatás nyomtatványa

2017. június 9.
Megújult az energetikai auditorok és az energetikai auditáló szervezetek ÁNYK adatlapja (a MEKH_ENHAT_AUDIT), amellyel az energiahatékonysági jogszabályokban meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségüket kell teljesíteniük az érintetteknek.

Változás az energiahatékonysági ügyekhez kapcsolódó elektronikus ügyintézésben

2017. május 24.
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az energiahatékonysági ügykörökhöz kapcsolódó egységes elektronikus ügyintézés érdekében új nyomtatványt vezetett be.

Nagyvállalatok figyelmébe: közeleg a június 30-i határidő

2017. május 17.
Az energiahatékonyságról szóló törvény több kötelezettséget is előír, amelyet 2017. június 30-ig kell teljesíteniük a nagyvállalatoknak, ilyen a nagyvállalati regisztráció, a regisztrációs díjfizetési kötelezettség, illetve az éves energiafogyasztásra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség.

Információk az energetikai szakreferensi tevékenységről

2017. március 30.
Az energiahatékonyságról szóló törvény 2016. december 21-ei módosítása alapján meghatározott energiafogyasztású vállalkozásoknak legalább egy, munka- és társasági jogilag független energetikai szakreferenst kell igénybe venniük. A szakreferensi szolgáltatással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók az alábbiakban olvashatók.

Tájékoztató az energiahatékonysági törvényben meghatározott díjak befizetéséhez

2017. február 23.
A 2016. december 21-től hatályos energiahatékonysági törvény rendelkezései alapján a nagyvállalati regisztrációval egyidejűleg a regisztráló nagyvállalat évente, június 30-ig 100 ezer forint regisztrációs díjat köteles fizetni.

Közreműködő szervezetek

2017. február 15.
Az energiahatékonyságról szóló törvény előírása szerint a közreműködő szervezetek szakmai vizsgák és továbbképzések megszervezésére jogosultak az energetikai szakreferensek, illetve auditorok számára.

Nyomtatvány az energetikai szakreferens igénybevételének bejelentéséhez

2017. január 2.
Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 2016. december 21-én hatályba lépett módosítása szerint, meghatározott energiafogyasztású vállalkozásoknak legalább egy, munka- és társasági jogilag független energetikai szakreferenst kell igénybe venniük, amelyről 30 napon belül tájékoztatniuk kell a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt.

Energetikai auditálási tevékenység bejelentése

2016. december 22.
2016. december 21-én hatályba lépett az a módosítás, amely teljes körűen a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal feladatkörébe utalja az energetikai auditori tevékenység folytatása érdekében tett bejelentések kezelését.