Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

ellátásbiztonság • megfizethetőség • életminőség

hu
en
A fogyasztó nem maradhat magára. A MEKH ezért vizsgálja a szolgáltatások minőségét, folyamatosságát, az energiaszolgáltatók ügyfél-kiszolgálásának színvonalát, alkalmazott eljárását.

Folyamatosan csökkennek a lakosság rezsitartozásai

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb adatai szerint tovább csökkent a hátralékos fogyasztók száma és a rezsitartozások összege.
2017. október 3.

A rezsicsökkentés hatásaként mind a földgáz, mind a villamos energia, mind pedig a távhő ágazatban a hátralékosok számának és a tartozások összegének csökkenő tendenciája figyelhető meg.

A rezsicsökkentés első üteme, vagyis 2013 óta a földgázszámlájuk kiegyenlítésével késésben lévő hátralékosok száma több mint 300 ezer fővel, az összes tartozás pedig közel 20 milliárd forinttal csökkent.

A lakossági villamosenergia-fogyasztók esetében 2013 óta a hátralékos fogyasztók száma több mint 260 ezerrel, a be nem fizetett összeg 12,5 milliárd forinttal lett kevesebb.

A távhőszolgáltatást igénybe vevők körében a későn fizetők száma 2013 óta több mint 20 ezer fővel, a tartozások összege pedig közel 3 milliárd forinttal mérséklődött.

A magyar fogyasztók továbbra is alacsony rezsiárakkal számolhatnak

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi energiaár-összehasonlító vizsgálatának augusztusi adataiból kiderül, hogy Magyarország továbbra is azon országok közé tartozik, ahol a fogyasztók megfizethető áron jutnak energiához. 

A lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagárát tekintve (3,33 eurócent/kWh) Budapest az Európai Unióban a második legolcsóbb főváros. Villamos energia tekintetében Budapesten a lakossági átlagár 2017 augusztusában 12,19 eurócent volt kilowattóránként, amely a vizsgált európai uniós fővárosok tekintetében az ötödik legalacsonyabb árat jelenti.

Az aktuális táblázatok a Statisztika, Nemzetközi árösszehasonlítás rovatban találhatók.

mekh.hu